W środkowych Włoszech rozpościera się malownicza kraina, znana z urokliwych widoków, gajów oliwnych i pól lawendy. Pośród nich nieśmiało wyłaniają się łagodne wzgórza, na których przed wiekami wyrosły wioski i miasteczka. To właśnie tutaj powstaje wyjątkowa toskańska oliwa z oliwek. Czym się wyróżnia? Z jakimi daniami najlepiej smakuje? Zapraszamy do lektury!
Szczególny mikroklimat Toskanii
Tutejsze gaje oliwne położone są na wysokości ok 400 m.n.p.m. Panuje w nich typowo śródziemnomorski klimat. Wyróżnia się ciepłym, długim, słonecznym i raczej suchym latem. Zimą natomiast temperatura nie spada poniżej 10 st. C. Czyste powietrze i bogactwo życiodajnych promieni słońca sprzyja wzrostowi drzew, które cechują się wyjątkową długowiecznością.
Obok produkcji wina, uprawa gajów oliwnych jest częścią tutejszej kultury. Pielęgnowanie tych wyjątkowych drzew to źródło utrzymania tysięcy rodzin, które nierzadko dziedziczą swoje ziemie z pokolenia na pokolenie. Wyjątkowa troska, jaką otacza się te rośliny, wpływa na smak produkowanej tu oliwy.
Zbiory i tłoczenie
Toskańska oliwa z oliwek San Michele powstaje ze zbieranych ręcznie, dojrzałych owoców. To żmudny proces wymagający od rolnika cierpliwości i delikatności. Oliwki, które są obite i odciśnięte, mają kwaśniejszy miąższ, co jest efektem niepożądanym. Tłoczenie odbywa się na zimno, nie później niż 12 godzin po zebraniu plonów. Oliwa wyróżnia się doskonale wyważonym smakiem z odczuwalną pikantną nutą, jest złotożółta i wspaniale pachnie.
Do jakich dań dodać toskańską oliwę z oliwek?
Wyjątkowy smak tego produktu sprawia, że doskonale podkreśla walory regionalnych potraw. Jedną z nich jest zupa chlebowa czy klasyczny, florencki gulasz warzywny. Toskański olej wyróżnia się lekko pikantnym smakiem, dzięki temu wspaniale współgra ze smakiem trufli. Często podaje się ją z bruschettą, jest też nieodłącznym składnikiem pierożków tordelli.
Wybierz się w wyjątkową, kulinarną podróż. Wypróbuj
toskańską oliwę z oliwek San Michele, która przeniesie Cię w słoneczną krainę, gdzie czas płynie wolniej, a każda potrawa smakuje wyśmienicie.