Producenci
Promocje
Miód Lawendowy 500g
Miód Lawendowy 500g
45,00 zł 36,00 zł
szt.
Wino Bianco Frizzante 2021  5+1
Wino Bianco Frizzante 2021 5+1
210,00 zł 175,00 zł
szt.
Oliwa biologiczna z toskańskich oliwek BOX 5L
Oliwa biologiczna z toskańskich oliwek BOX 5L
490,00 zł 392,00 zł
szt.

Jak przygotować idealną deskę serów?

To bardzo popularny zestaw przekąsek podczas spotkań ze znajomymi, romantycznych kolacji we dwoje lub biesiad w rodzinnym gronie. Okazuje się jednak, że tylko naprawdę wąska grupa osób potrafi sprawić, że deska serów włoskich stanie się szczególnym przeżyciem kulinarnym, a nie jedynie zwyczajną przystawką przed podaniem głównego dania. Chcesz wiedzieć, jak prawidłowo ją skomponować, aby zachwycić swoich gości? To wcale nie takie trudne, przeczytaj nasz artykuł, przybliżymy Ci najważniejsze zasady!
 

Idealna deska włoskich serów – jak ją przygotować?

 
Zgodnie ze sztuką kulinarną, liczba serwowanych gatunków zawsze powinna być nieparzysta – my zalecamy, aby było ich 5 lub 7. Kluczowe znaczenie ma również właściwe ułożenie włoskich serów na desce. Rozpoczynamy oczywiście od gatunków miękkich, po ich prawej stronie układamy produkty półtwarde, a dopiero na końcu twarde. Pamiętaj o serwowaniu specjałów w temperaturze pokojowej, polecamy wyjąć je z lodówki na około godzinę przed spodziewanym przybyciem gości. Warto do każdego gatunku podać oddzielny nożyk. Dobry gospodarz powinien zaproponować również odpowiednio dobrane wino – generalna zasada jest taka, że do gatunków mało intensywnych w smaku serwujemy wino białe, a do tych bardziej intensywnych wina czerwone.
 

Komponujemy deskę włoskich serów – jakie gatunki powinny się na niej znaleźć?

 
Jako pierwsza powinna na niej zagościć klasyczna Burrata lub Mozzarella, czyli gatunki o miękkiej konsystencji i świeżym smaku idealnym na otwarcie degustacji. Świetnym wyborem będzie też Gorgonzola, Scamorza Affumicata, Fontina Valdostana DOP lub niezwykle delikatny Pecorino Toscano, istnieje mnóstwo ciekawych konfiguracji! Teraz czas na produkty twardsze, o bardziej wyrazistym smaku. Nie może zabraknąć wśród nich owczego Pecorino Romano, który słynie ze swojej pikantności. Na desce włoskich serów wspaniale prezentować się też będzie tradycyjny Pecorino Nero di Sicilia. W tak świetnym towarzystwie genialnie odnajdzie się ponadto wyborny Parmigiano Reggiano o nieco korzennym aromacie bądź Ubriaco Raboso dojrzewający w beczkach z czerwonym winem.
 
Co na koniec? Jako zwieńczenie kompozycji zawsze polecamy twardy, półtłusty gatunek Grana Padano DOP.
 
Oryginalne, włoskie sery niezbędne do skomponowania własnej deski możesz zamówić w naszym sklepie online.
Zapraszamy serdecznie do zakupów!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl