Producenci
Promocje
Krem z orzechów laskowych Pan di Stelle 190g
Krem z orzechów laskowych Pan di Stelle 190g
28,00 zł 22,00 zł
szt.
Wino Bianco Frizzante 2021  5+1
Wino Bianco Frizzante 2021 5+1
210,00 zł 175,00 zł
szt.

Ciasto na pizzę - tajemnica dobrego smaku

Włoska kuchnia bazuje na stosunkowo prostych w przygotowaniu daniach. Dlaczego więc potrawy wywodzące się z Italii smakują tak wybornie w rzymskiej lub neapolitańskiej restauracji, a w domu trudno nam uzyskać choćby zbliżony efekt? Sekret tkwi oczywiście w najwyższej jakości składnikach – mając je bez większego trudu przygotujesz fenomenalne ciasto na pizzę. Dzisiaj podpowiemy Ci, jak je zrobić i czego użyć, aby walory smakowe gotowego dania były wprost doskonałe.

Absolutna podstawa – oryginalna włoska mąka typu 00

Wiele osób nie przykłada do wyboru mąki zbyt dużej wagi i korzysta z tej zwykłej typu 450 lub 550, którą dostaniemy w każdym supermarkecie. To grzech! Włosi do przygotowania ciasta na pizzę używają wyłącznie specjalnej mąki typu „00”. Taki produkt jest nie tylko drobniutko zmielony, ale i zdecydowanie lepiej oczyszczony z otrębów. Doskonale sprawdzi się np. mąka Polselli Vivace lub Napoletana Classica  tej samej marki. Używając jej, masz pewność, że ciasto na pizzę włoską zachwyci Cię swoim smakiem. Będzie idealnie miękkie w środku, lekko wilgotne, ale zarazem fantastycznie chrupiące na zewnątrz. Nie będzie też nasiąkać sosem!

Co oprócz mąki?

Potrzebne są oczywiście jeszcze drożdże. Tutaj również warto postawić na oryginalne produkty sprowadzane z Włoch. Polecamy drożdże piwne instant 5 Stagioni, które możesz przechowywać znacznie dłużej od świeżych. Po otwarciu spokojnie wytrzymają w lodówce około miesiąca.

Wyrabiamy ciasto na pizzę z najwyższej jakości włoskich składników

Mamy już wszystko, czego potrzeba, czas zabrać się do roboty! Łączymy w misce 500 g mąki typu 00, 325 ml ciepłej wody, łyżkę włoskiej oliwy, łyżeczkę soli i 7 g drożdży instant. Później mieszamy, aż do uzyskania lepkiego ciasta. Następnie przekładamy je na blat podsypany mąką i zagniatamy przez 7-10 min, aż będzie odpowiednio elastyczne i samo odejdzie od ręki.

Wyrobione ciasto na pizzę dzielimy na 3-4 porcje, formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na dwie godziny. Później wystarczy je już tylko rozwałkować, dodać ulubione składniki i piec w temperaturze 240°C przez 7-8 minut. Gotowe!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl