Producenci
Promocje
Miód Lawendowy 500g
Miód Lawendowy 500g
45,00 zł 36,00 zł
szt.
Wino Bianco Frizzante 2021  5+1
Wino Bianco Frizzante 2021 5+1
210,00 zł 175,00 zł
szt.
Oliwa biologiczna z toskańskich oliwek BOX 5L
Oliwa biologiczna z toskańskich oliwek BOX 5L
490,00 zł 392,00 zł
szt.

Anchois - co to jest? Produkcja i wartości odżywcze

Czas poznać bliżej te malutkie rybki o olbrzymich walorach smakowych! Włoskie anchois, które spotkamy na Półwyspie Apenińskim również pod innymi nazwami, np. acciughe, stanowią ważny składnik tak cenionych dań i sosów kuchni śródziemnomorskiej, jak choćby słynne spaghetti alla puttanesca czy salsa verde. Choć w Europie Zachodniej i w innych częściach globu (zwłaszcza w USA i Japonii) mają całą rzeszę oddanych miłośników, w Polsce w dalszym ciągu cieszą się dość małą popularnością. Nic więc dziwnego, że wiele osób w naszym kraju nie do końca wie, jak się je produkuje i ile wspaniałych wartości odżywczych mieści w sobie odpowiednio przetworzona sardela. Postanowiliśmy to zmienić – przeczytaj nasz artykuł, a wszystkiego się dowiesz!

Produkcja anchois – jak robią to Włosi?

Musisz przede wszystkim pamiętać, że do uzyskania tego unikatowego przysmaku nie stosuje się sardynek. Anchois w oliwie lub oleju produkuje się z sardeli, czyli naprawdę niewielkich, maksymalnie kilkunastocentymetrowych rybek o charakterystycznym smaku. Jak za chwilę się przekonasz, proces przetwórczy nie jest zbyt skomplikowany (i dobrze, przecież to właśnie naturalne produkty smakują najlepiej).

Rybki po złowieniu są starannie czyszczone, a także pozbawiane głów i wnętrzności. Dopiero po takim przygotowaniu trafiają do wielkich beczek, gdzie układa je się warstwowo, tak aby od góry i od dołu otoczone były solą. Potem beczkę się zamyka i pozostawia w spokoju na kilka miesięcy (nawet na ponad pół roku!). Gdy sardele już dojrzeją i nabiorą pożądanego smaku, beczkę się opróżnia, rybki są filetowane i umieszczane w końcowych opakowaniach, zwykle słoikach. Później trzeba je już tylko zalać wybranym olejem roślinnym lub oliwą z oliwek i nasze anchois są gotowe.

Wartości odżywcze – czemu warto jeść solone filety z sardeli?

Powodów jest kilka:

• są bogate w kwasy Omega-3

• mają wysoką zawartość witamin z grupy B, a do tego mnóstwo wapnia i magnezu

• to nawet 30 g białka na 100 g produktu

• nie zawierają ani grama węglowodanów

Okazuje się więc, że nie tylko świetnie smakują, ale są też bardzo zdrowe.

Jeżeli chcesz kupić najwyższej jakości sycylijskie anchois, złóż zamówienie w naszym sklepie. W ofercie mamy wyłącznie oryginalne filety przygotowywane według tradycyjnej, włoskiej receptury – spróbuj, a już nigdy nie wybierzesz innych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl