Producenci

10 najlepszych przepisów na pesto

Jego pierwotna receptura opiera się na bazylii i przyprawiana jest śródziemnomorskimi ziołami oraz innymi skarbami – winnym octem, parmezanem czy oliwkami. Jednak te same składniki, które występują w postaci dodatków, mogą stanowić także podstawę tego przepisu, ponieważ pesto nie jest stałą recepturą o określonych składnikach, a po prostu uniwersalną nazwą sosu. 

Tak naprawdę można je przyrządzić z wielu gatunków roślin. Uniwersalnymi wzmacniaczami aromatu będą standardowo sól i pieprz, oregano czy pietruszka, a czasem nawet cukier! Cennym akcesorium okaże się w tym przypadku moździerz. Danie sprawdzi się nie tylko do makaronu, ale także na pieczywo oraz jako podkład na spód pizzy czy dresing pod wiele przekąsek. 

Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na prostotę oraz krótki czas przygotowania. Powinno więc zyskać sympatię osób, które nie przepadają za staniem godzinami między kuchennymi urządzeniami. 

Przygotuj i znajdź swoje ulubione! 

Choć większość najsłynniejszych przepisów na pesto mieni się w zielonych barwach, podobną sławą cieszy się także to z dojrzałych pomidorów, zwane sycylijskim. Wariant z suszonej wersji tych czerwonych warzyw kryje się pod nazwą rosso. Ten rodzaj często możemy spotkać na sklepowych półkach lokalnych marketów. 

Podobnie jest z wersją orzechową. Do jej przyrządzenia nada się niemal każdy ich rodzaj – od włoskich, poprzez nerkowce i aż po ziemne. Alternatywą mogą być również pestki dyni bądź słonecznika. 

Przepis na pesto z zielonego groszku, selera naciowego czy cukinii świetnie sprawdzi się w towarzystwie makaronu. Wystarczy dodać do nich trochę oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprzu, a także opcjonalnie – parmezanu, czosnku czy migdałów... i gotowe! Sos ten przyrządza się także z awokado, jednak będzie potrzebował jeszcze dodatku w postaci soku z limonki. 

Postawić można także na coś bardziej nietypowego, jak na przykład pesto z liści mięty. Zaserwować je możemy zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko – z pistacjami. A skoro już o nich mowa, to i one sprawdzą się w osobnym przepisie. Smaki te można również ze sobą mieszać, tworząc rozmaite połączenia. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl