Producenci
Toskańska oliwa z oliwek – czym się wyróżnia?
W środkowych Włoszech rozpościera się malownicza kraina, znana z urokliwych widoków, gajów oliwnych i pól lawendy. Pośród nich nieśmiało wyłaniają się łagodne wzgórza, na których przed wiekami wyrosły wioski i miasteczka. To właśnie tutaj powstaje wyjątkowa toskańska oliwa z oliwek. Czym się wyróżnia? Z jakimi daniami najlepiej smakuje? Zapraszamy do lektury!
czytaj całość »
Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Czy warto je wybrać?

Niezależnie od tego, czy spotkano się już z tą nomenklaturą czy też nie, warto ją poznać i przybliżyć nieco jej znaczenie. Oznaczenie D.O.P. pochodzi od oryginalnego “Denominazione di Origine Protetta”, co w prostym tłumaczeniu jest Chronioną Nazwą Pochodzenia. Jak można wywnioskować, jest to nic innego jak znakowanie własnego produktu oficjalnym certyfikatem.  

czytaj całość »
Jak przygotować deskę serów?

Wyszukana, wykwintna i niebanalna – taka z pewnością jest ta przekąska. Sprawdzi się na wiele różnych okazji, co może potwierdzić jej obecność na większych uroczystościach, takich jak wesela czy firmowe integracje integracyjne, a także luźne spotkania ze znajomymi. A wszystko to dlatego, że deska serów jest elegancka, prosta do przyrządzenia, a przy tym zwyczajnie przepyszna! 

czytaj całość »
Najpopularniejsze włoskie sery

To, że jest to istna kolebka kulinarnych przysmaków, które podbiły świat, nie ulega żadnym wątpliwościom. I choć nie im przyznaje się tytuł twórcy tych wyrobów, z pewnością wznieśli ich jakość na kolejny poziom. Powstało ich spore grono, ponieważ włoskie sery zaskarbiły sobie serca wielu kucharzy, krytyków kulinarnych, a także amatorów tego mlecznego produktu. 

czytaj całość »
10 najlepszych przepisów na pesto

Jego pierwotna receptura opiera się na bazylii i przyprawiana jest śródziemnomorskimi ziołami oraz innymi skarbami – winnym octem, parmezanem czy oliwkami. Jednak te same składniki, które występują w postaci dodatków, mogą stanowić także podstawę tego przepisu, ponieważ pesto nie jest stałą recepturą o określonych składnikach, a po prostu uniwersalną nazwą sosu. 

czytaj całość »
Jak przygotować idealną deskę serów?
To bardzo popularny zestaw przekąsek podczas spotkań ze znajomymi, romantycznych kolacji we dwoje lub biesiad w rodzinnym gronie. Okazuje się jednak, że tylko naprawdę wąska grupa osób potrafi sprawić, że deska serów włoskich stanie się szczególnym przeżyciem kulinarnym, a nie jedynie zwyczajną przystawką przed podaniem głównego dania. Chcesz wiedzieć, jak prawidłowo ją skomponować, aby zachwycić swoich gości? To wcale nie takie trudne, przeczytaj nasz artykuł, przybliżymy Ci najważniejsze zasady!
 
czytaj całość »
Szybka, śródziemnomorska sałatka z rukolą i włoskim serem Grana Padano

To doskonałe uzupełnienie każdego posiłku, a także uwielbiana przez wielu kompozycja, która zachwyca nie tylko swoją prostotą, ale również całym mnóstwem prozdrowotnych właściwości. Szybka sałatka z rukolą i Grana Padano stanowi bowiem bardzo dobre źródło A, C i K, pozwala też dodatkowo zaopatrzyć organizm w szerokie spektrum pełnowartościowych białek.

czytaj całość »
Jakie wino podać do mozzarelli?

Aromatyczne włoskie sery charakteryzują się pełnym, wyrazistym smakiem, więc nawet jedzenie ich osobno stanowi czystą przyjemność. Najlepiej smakują jednak, gdy serwujemy je z dobrze dobranym trunkiem. Aby urządzić prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych w oryginalnym, włoskim stylu wcale nie potrzeba dużo – butelka dobrego wina i mozzarella wytwarzana tradycyjnymi metodami przez mistrzów z Półwyspu Apenińskiego.

czytaj całość »
Anchois - co to jest? Produkcja i wartości odżywcze

Czas poznać bliżej te malutkie rybki o olbrzymich walorach smakowych! Włoskie anchois, które spotkamy na Półwyspie Apenińskim również pod innymi nazwami, np. acciughe, stanowią ważny składnik tak cenionych dań i sosów kuchni śródziemnomorskiej, jak choćby słynne spaghetti alla puttanesca czy salsa verde. Choć w Europie Zachodniej i w innych częściach globu (zwłaszcza w USA i Japonii) mają całą rzeszę oddanych miłośników, w Polsce w dalszym ciągu cieszą się dość małą popularnością.

czytaj całość »
Ciasto na pizzę - tajemnica dobrego smaku

Włoska kuchnia bazuje na stosunkowo prostych w przygotowaniu daniach. Dlaczego więc potrawy wywodzące się z Italii smakują tak wybornie w rzymskiej lub neapolitańskiej restauracji, a w domu trudno nam uzyskać choćby zbliżony efekt?

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl