Aromatyczne włoskie sery charakteryzują się pełnym, wyrazistym smakiem, więc nawet jedzenie ich osobno stanowi czystą przyjemność. Najlepiej smakują jednak, gdy serwujemy je z dobrze dobranym trunkiem. Aby urządzić prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych w oryginalnym, włoskim stylu wcale nie potrzeba dużo – butelka dobrego wina i mozzarella wytwarzana tradycyjnymi metodami przez mistrzów z Półwyspu Apenińskiego.

Czas poznać bliżej te malutkie rybki o olbrzymich walorach smakowych! Włoskie anchois, które spotkamy na Półwyspie Apenińskim również pod innymi nazwami, np. acciughe, stanowią ważny składnik tak cenionych dań i sosów kuchni śródziemnomorskiej, jak choćby słynne spaghetti alla puttanesca czy salsa verde. Choć w Europie Zachodniej i w innych częściach globu (zwłaszcza w USA i Japonii) mają całą rzeszę oddanych miłośników, w Polsce w dalszym ciągu cieszą się dość małą popularnością.
Włoska kuchnia bazuje na stosunkowo prostych w przygotowaniu daniach. Dlaczego więc potrawy wywodzące się z Italii smakują tak wybornie w rzymskiej lub neapolitańskiej restauracji, a w domu trudno nam uzyskać choćby zbliżony efekt?