To, że jest to istna kolebka kulinarnych przysmaków, które podbiły świat, nie ulega żadnym wątpliwościom. I choć nie im przyznaje się tytuł twórcy tych wyrobów, z pewnością wznieśli ich jakość na kolejny poziom. Powstało ich spore grono, ponieważ włoskie sery zaskarbiły sobie serca wielu kucharzy, krytyków kulinarnych, a także amatorów tego mlecznego produktu.
Składają się na wyposażenie niemal każdej kuchni, o czym wielu może nie zdawać sobie sprawy. Jednak z pewnością zajmują niejedną pozycję w naszych lodówkach, a już na pewno półki w lokalnych sklepach. Włoskie sery dzielą się na kilka typów i pod tym kątem też znajdują swoje zastosowanie.
Wyznacznikiem jest także długość dojrzewania, co wielu osobom mogło obić się o uszy.
- sery świeże – do nich zalicza się wszystkie sery niedojrzewające
- miękkie – to między innymi krótkodojrzewające oraz pleśniowe
- półtwarde – cechują się charakterystyczną skórką
- twarde – znane także jako długodojrzewające
Top 10, czyli wybieramy te najpopularniejsze
Trudno byłoby nie usłyszeć o mozzarelli – tym bardziej, jeśli choć raz w życiu skosztowało się pizzy. Ten gatunek sera to w oryginalnej recepturze jej obowiązkowy składnik. W końcu też najprostszy rodzaj pizzy opiera się właśnie na nim! To samo można powiedzieć również o mascarpone. Kremowa konsystencja sprawdza się w wielu cukierniczych wyrobach, jak chociażby w wypiekach o smaku tiramisu.
Przeskoczymy teraz do nieco bardziej intensywnych smaków. Gorgonzoli z charakterystyczną, niebieską pleśnią, nie da się nie wyczuć w potrawie! To samo można powiedzieć o parmezanie, który stanowi toping wielu przypraw, w tym najsłynniejszych rodzajów makaronu. Podobną funkcję sprawuje Grana Padano – krucha struktura i głęboki, słony aromat, na długo zapadnie w waszej pamięci.
Ricotta wielu relacjonującym na myśl przywodzi typowy twaróg. Włoska wersja tego mleczarskiego produktu również jest bardzo miękka i delikatna. Buratta z kolei to niemal śmietankowa forma włoskiego sera, a Taleggio chwali się za interesujący aromat. Nieco pikantny Pecorino jest z kolei owocem owczego mleka, a Montasio – połączeniem tego produktu z mlekiem krowim.